Војвода Славко Алексић

Архива Фото: Војвода Славко Алексић

Славко (Илије) Алексић (1. септембар 1956. године Богдашићи, код Билеће, Југославија) је четнички Војвода и командант Новосарајевског четничког одреда у периоду 1992. – 1996. године. Ожењен је Вером, такође борцем у Отаџбинском рату Србске. У Сарајеву је провео већи део живота, где је радио и студирао право. Био је један од обновитеља Четничког покрета у Сарајеву 1990. године.

Члан Српске радикалне странке је постао 1990. године, касније скидањем круне са орлова на застави СРС односи постају затегнути да би коначно пукли Шешељевом колаборацијом са Социјалистичком партијом Србије и Слободаном Милошевићем.

Након убиства старог свата испред Старе цркве на Башчаршији 1. марта 1992. године, постаје командант Новосарајевског четничког одреда са седиштем на Грбавици. Овај Одред је ратовао на више фронтова: ударних песница у ослобођењу Трнова 1993. године. У ослобођено Трново управо је први умарширао Војвода Славко Алексић са својим четницима. Исте године постаје и војвода именован од стране Војислава Шешеља. Истакао се у борбама за одбрану Грбавице, и три пута је рањаван. Између осталог, са Новосарајевским четничким одредом је држао србске положаје на Јеврејском гробљу, где су се водиле најжешће борбе на линији разграничења Србско Сарајево – Сарајево, између Војске Републике Српске и АРБиХ. Командовао је и одредом руских добровољаца у Србском Сарајеву.

Архива Фото: Војвода Славко Алексић смотра јединица током рата

Након НАТО бомбардовања Републике Српске 1995. године, и након потписивања Дејтонског споразума, у марту 1996. године је предводио излазак србске војске и становништва из Грбавице и изношење Крста на Враца и Миљевиће. Избегао је два покушаја хапшења од стране окупационих снага 1996. и 1997. године. Од тада живи у слободним србским планинама. Одузимањем чина војводе Војиславу Шешељу, Славку Алексићу је једином од свих постало нелегитимно. Међутим, за четничког војводу га је поново именовао Војвода Момчило Ђујић 27. јануара 1999. године.

Архива Фото: Славко Алексић полагање заклетве 1999. године

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Архива Фото: Указ о именовању Славка Алексића за четничког војводу од стране војводе Момчила Ђујића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *