Историјско незнање „Шоте мори шоте“

На прославама, свадбама и осталим забавама играју Срби “Шоте мори шоте” незнајући за суморне историјске чињенице везане за ту „народну игру“.

Шота Галица

Чим споменемо реч “шота” одмах помислимо на игру која се, нажалост, игра на свакој српској свадби. Поријекло имена шота долази од имена Шота Галица, жени србомрзца “качака” (одметника) Азема Бејте из села Галице (1889.-1924.) који је својевремено харао по Космету и Метохији.

Шота Галица је након мужевљеве погибије зулумћарила и предводила одметнике. У српском народу сачувано је сећање на ужасан догађај када је Шота ухватила шесторо српске деце, чобанчади код стада, на планини Мокри, повезала их, наложила ватру и све их бацила у огањ.

Док су деца горјела Шота је са “качацима” играла своју игру око ватре и певала: “Шоте мори шоте, шоте машала, давно желим шоте, мори, шоте, да те играм ја!”. На месту страдања невине дечице подигнута је спомен-плоча која је стајала до краја Другог светског рата, када су је комунисти уклонили како би сачували “братство и јединство”, још једном потурајући народу лажне историјске чињенице. Азем Бејт или Бејта је идол и на данашњим шиптарским форумима… Планина Мокра је на северозападу Космета, а право име за Шоту Галицу (често и Шота Гаљиница) је: Qerime Halili Galica – Šota, што би се на српско читало као Черими Хаљиљи Галица – Шота.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *